Inden du begynder at strikke

Har du planer – eller blot et ønske – om at begynde at strikke, men har svært ved at finde ud af, hvordan du skal komme i gang og hvilke redskaber der skal til? Det skal jeg nok hjælpe med!

Scroll ned til bunden for det komplette begyndersæt

Redskaber til begyndere

Rundpindesæt

Først og fremmest, skal du anskaffe dig et rundpindesæt. Det er selvfølgelig ikke noget, du som sådan "skal" – men det er bare monster rart, at have muligheden for at strikke alle opskrifter, da du har (stort set) alle pindene til det.

Det første rundpindesæt, som jeg anskaffede mig var DROPS Pro Classic Udskiftelige Rundpindesæt - et billigt begyndersæt. Så i tilfældet af at strik ikke liiiige er dig alligevel (selvom det er rimelig afhængighedsskabende), så er dette rundpindesæt perfekt, da det er billigt og godt! De bliver dog udsolgt hurtigt, især når strikkesæsonen nærmer sig.

Se produktet herunder - disse indeholder pind 3,5 til 8 mm og 60, 80 og 100 cm wires:

 
(affiliate link) 

ellers er der også dette begyndersæt med de mest nyttige størrelser:

Pindene er i birk med wires som måler 60-80-100-120 cm og pindestørrelser måler 3,5-8 mm = 8 størrelser

Dette er ligeledes de mest anvendte størrelser og bruges i de fleste opskrifter, så der er du godt dækket ind.

  (affiliate link) 

 Redskaberne som medfølger:

Det smarte ved udskiftelige rundpinde er, at man kan skrue pindene af og på og skifte dem ud med andre - mega smart! Dette ses på billedet ovenover, og tro mig, jeg forstod ikke ved alle de dimse-dutter skulle til for - men det skal jeg fortælle jer!

Den sorte wire (snoren) er til at skrue pindene af og på, som jeg fortalte om før.

De to sorte runde knappeformede dimser er også noget, som man kan skrue på hver ende af wiren. De kan fungere som såkaldte "maskeholdere", hvorpå at når man sætter sine masker "til hvile", så glider de ikke af, da dimserne forhindrer det - smart!

Til sidst, er der den lille metalpind, og nøjjj det tog mig langt tid at forstå, hvad den skulle bruges til. Det er en pind, som du stikker ind i det lille hul i toppen af wiren, hvorefter man kan stramme strikkepinden fast på wiren - på den måde, bliver den ikke ved med at løsne sig.

Bonusinfo: Alle Drops og KnitPro pinde og wires passer sammen på kryds og tværs! Så om du vælger at investere i begge sæt i fremtiden, så passer de forskellige redskaber sammen, selvom mærket ikke er det samme!

––––––––––

Rundpindesæt i bambus 18 størrelser:

Dette rundpindesæt er især også oplagt for begyndere til strik. Sættet består af 18 størrelser fra 2 til 10 mm pinde, hvilket er nogle størrelser som er enormt rare at have fra start. Derudover måler deres "wires"(se forklaring ovenover) kun 40 cm, hvilket egner sig perfekt til ærmestrik og som du helt sikkert vil støde på som en af redskaberne i din første eller anden opskrift.

Derudover er det billigt og står til omkring 150 kr. for 18 størrelser!

 (affiliate link)  

Strikkepindenes materialer: Hvilke slags er bedst og hvilke egner sig bedst til mig?

Metal / Alimunimum er gode begynderpinde, da de ikke er super dyre.

Træpinde er meget populære og findes i mange forskellige træsorter. Her er bambus den stærkeste, og det er den kvalitet man skal vælge, hvis man vil strikke med træpinde, men oplever at de små størrelser knækker.

Karbon er ultimativt det stærkeste materiale og er super gode til dem der strikker meget. Her er de mest populære af slagsen (affiliate link):

Sæt 1:

Sæt 2:
 (begge er affiliate links)

 

Maskemakører

Når man er en ny strikker er det smart at anskaffe sig maskemarkører, da disse hjælper en ny strikker med at se, hvor der laves udtagninger eller hvor omgangen starter. En maskemarkør (mm) kan ligne en slags "hængelås", som man placerer mellem to masker, for at markere de ting som nævnt ovenover. 

Man kan få dem billigt, hvilket er en god investering (og de koster næsten ingenting).

Maskeholdere

Det er en virkelig god ide at anskaffe sig nogle forskellige maskeholdere, hvilket er dem som bruges til at "sætte maskerne til hvile" – som du kommer til at møde i stort set alle strikkeopskrifter. Til dette, skal du have maskeholdere, hvilket kan fås i forskellige størrelser og former. Som forklaret ovenover, så har man allerede nogle maskeholdere i et rundpindesæt, men jeg synes det er rart at have nogle flere. 

Herunder ses nogle valgmuligheder:

1. Disse forstørrede sikkerhedsnåle er perfekte til en mindre antal masker på et projekt som skal sættes til hvile.

   (affiliate link) 

2. Herunder ses nogle plastic maskeholdere som er hule, og det smarte ved dem er, at man kan sætte den på spidsen af ens strikkepind, hvorefter man kan trække strikkepinden ud af maskerne og erstatte den med maskeholderen - SÅ smart. Dette demonstreres på højre foto:

 

Det komplette begyndersæt:

Hvis du ikke kan overskue at købe alle de ovenstående redskaber seperat, så har jeg den perfekte løsning til dig! Og den billigste:
Pakken indeholder:
  • Pinde som er lavet i bambus i størrelserne: 2mm, 2.25mm, 2.5mm, 2.75mm, 3mm, 3.25mm, 3.5mm, 3.75mm, 4mm, 4.5mm, 5mm, 5.5mm, 6mm, 6.5mm, 7mm, 8mm, 9mm, 10mm
= 18 størrelser
  • Derudover har den bla. maskemarkører, målebånd, maskestoppere, hæftenåle, snoningspinde, pindemåler, en lille saks og et etui.
Det eneste man kunne vælge at købe udover det her er maskeholdere, ellers har den hele pakken! Og til kun 249 kr.!
     (affiliate link) 

Opskriftsaflæsning

Pinde?

Når der står i en opskrift:

"Pinde: Rundpind 7 (80 cm)"

Så menes der, at pinden skal måle 7 mm i omkreds (hvilket oftest står på siden af selve pinden), mens de 80 cm er hvor lang wiren, der skal tilkobles til pinden, skal være. 

Strikkefasthed?

Når du læser en opskrift, støder du normalt på strikkefasthed. Som ny strikker, virker dette som et meget fjernt begreb - men nu skal jeg fortælle dig meningen med det. Strikkefastheden af et projekt er vigtig, da det afgører om størrelsen, som du strikker efter bliver den samme, når du selv strikker den. Derfor tjekker man inden, at man går i gang med et kæmpe projekt, at de anbefalede pinde og garn vil matche størrelsen, da det godt kan ske at variere. I tilfældet af, at det ikke passer på strikkefastheden, skal man gå en pind op eller ned.

For at tjekke dette, strikkes en "prøvelap" på helst over 15 x 15 cm (da vi ønsker at måle på et jævnt stykke med ensartet masker), hvor vi måler om der er de samme masker og antal pinde på 10x10 cm, som der står skrevet i opskriften. Man strikker kanterne som vrangmasker for at være sikker på, at kanterne ikke ruller - samt at man kan måle maskerne med præcision. Ofte er det vigtigste, at maskerne passer på de 10 cm, eftersom at længden oftest bliver angivet i cm fremfor pinde/omgange. Derefter tæller man de antal masker, der er indenfor de 10 cm og ser om det stemmer overens med opskriftens strikkefasthed.

Det kan se således ud – til højre ses teknikken med vrangmaskerne, for at sikre at kanterne ikke ruller:

For at måle, kan man enten anvende en normal lineal eller målebånd, ellers kan man anskaffe sig en målerramme, der er specielt egnet til dette – se herunder:

Tilbage til blog